Persze a John Carrollon tegnap is volt tanítás, a PR óra második felét már az eredmények negyedóránkénti frissítése mellett csináltuk végig. Hazaérve ragadtam egy sört és néztem a cnn rémesen lapos közvetítését. Egyedül a Chicagoban gyülekező többtízezres tömeg látványa volt lelkesítő. Lehetett tudni már, mi lesz. Ez az ország végre a legmagasabb hivatalába ültet egy kisebbségből érkező jelöltet. Kezdek hinni Amerikában, meglátjuk, lesz-e más is majd itt. (homoszexuálus elnök? női elnök?) Hadd idézzem ezt a Morrissey szöveget: In America, The land of the free, they said, And of opportunity, In a just and a truthful way, But where the president Is never black, female or gay, And until that day, You've got nothing to say to me, To help me believe In America.  Most elérkezett a nap, most megkaptuk. Hivatkoznak is rá rendesen, helyreállt a képzet, amely sosem volt a helyén korábban: már nem csak amerikai fehér kisfiúkból lehetnek elnökök. Szomszéd be is gyújtott ennek örömére tegnap egy rögtönzött tüzijátékot éjfél felé.

Viszont engem ami padlóra küldött az McCain beszéde volt. Tetszett a fickó (önreflexív) humora korábban is, de generációm többségéhez hasonlóan én is Obamára küldtem volna a voksomat, ha lett volna.

Egy vesztett csata után iszonyú nehéz megszólalni. Ez a 72 éves ember minden idők leghosszabb elnöki kampánya után nemesen, tisztán, lelkesítően szólt az emberekhez. Az amerikai néphez. Mindenkihez. A szavazóihoz. Azokhoz, akik önkéntesként idejüket és pénzüket áldozták a kampányra, azokhoz, akik a kampánycsapatban éjjel-nappal dolgoztak. De nem csak az övéihez szólt, azokhoz is, akik nem rá szavaztak. Felhívta a figyelmet a pillanat történelmiségére, túl tudott mutatni a veszteség tényén. Igazi vezetőként volt képes szólni az amerikai nép egészéhez. Nem ment bele személyeskedésbe, nem osztott meg, nem anyázott. Gentlemanként, fair play játékosként játszott. Alázattal beszélt. Az amerikai emberek hallatták szavukat, tisztán hallatták szavukat. Az ország döntése minden felett álló tény. A tömeg fujjog, belefujjog a beszédbe időnként, de a tömeg már csak ilyen. Az indulatok ideje azonban lejárt, a döntés megszületett, az ország választott.

McCain mögött fél évszázados politikai karrier van, ahogy ő mondja "ötven éve szolgálom ezt az országot". Ma kiderült, mondta, hogy nem ő fogja vezetni az országot, de az emberek bizalmának köszönhetően továbbra is szolgálni fogja azt. (Arizona kormányzója lesz.) Hiányzik egy ilyen hang a magyar belpolitikába is. Hogy mi is csordulásig büszkék tudjunk lenni egy nemzeti esemény alkalmával (mint amilyen egy szavazás). Az amerikaiak nagyon értenek ahhoz, hogyan kell büszkének lenniük. Nekem is elszorult a torkom amikor McCaint és Obamat hallgattam tegnap. Szeretik az országukat, és erről tudnak nyilvánosan is beszélni. Valahogy nem hangzik hülyén. Természetesen hangzik.

Amitől viszont híg agygyulladást kapok és felháborít egészen, az amikor ezt a fordulatot használják (Obama és McCain is megtette): United States of America - the gratest country on Earth. This is the greatest country on Earth. Stb. Ez nálam kiveri a biztosítéskot; elképzelem, ugyanezt mondanám kis hazámra azonnal ultranacionalistának bélyegeznének, de itt, a világ legjobb országában (természetesen) más határai vannak a nacionalizmusnak. Ők egyszerűen buszkék. Mernek azok lenni. Annyinak is tudnak örülni, hogy új vezetője van az országuknak. (És hogy a fogalmatlan Sarah Palin nem lett alalnök, hihi. Ja, annak én örülök. Hihihi)

A végére pedig a személyes kedvencem kerül: Homer Simpson Obamára próbál szavazni, de nem tud, majd bekapja a szavazógép. Homer ezt kiabálja, miközben húzza be a gép: "This is does not happen in America. Maybe in Ohio, but not in America!"

Homer a legnagyobb király!

Címkék: usa morrissey simpson america obama 2008 john homer carroll mccain election presidential

A bejegyzés trackback címe:

https://viharvertrombolo.blog.hu/api/trackback/id/tr74753116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyozo 2008.11.05. 23:20:21

Első! :) Szuper post!

Én is imádom Amerikát! Nem egy rohadt diktatúra, ahol csak egy jelölt van, hanem kettő!

Zoli 2008.11.06. 05:20:20

Pontosan ugyanezek csapódtak le bennem is, mint Benned. McCain sohasem volt szimpatikus nekem, szerintem egy vérprofi buldózer, akiből nagyon kevés őszinteség árad. Ugyanakkor tegnap fantasztikus volt, alázattal, de felemelt fejjel, elegánsan viselte a vereséget. Mi több, történelminek titulálta Obama győzelmét. És nálam is ugyanaz verte ki a biztosítékot...

nick grabowski · http://fpa-mcc.blog.hu 2008.11.06. 11:56:00

Politikusoktól még úgy-ahogy hagyján (bár pöccet feláll a szőr a hátamon tőle), de pölö Jeff Dunham miért indított ugyanezzel Achmedék előtt. Blah.

Amerikai magyarokról Heti Válaszban van egy rövid cikk, ha felrakták online, belinkelem.

julcsikadaania 2008.11.06. 16:00:44

Ugyanezeket gondoltam én is a McCain beszéd alatt, hogy milyen jó lenne otthon egy ilyen vereség-elismerő beszédet hallani, amikor a jelölt két kézzel csitítja a tömeget, hogy please, please, tessék már normálisan viselkedni és nem fujjogni a következő elnökre. Én nem látom, miért lenne akkora baj a retorikájuk, mégiscsak ők a világ vezető nagyhatalma, a "Greatest country on Earth"-özésben inkább éreztem felelősségtudatot mint mellveregetést, hogy kihaminem. De lehet, hogy csak azért gondolom, mert már megszoktam, hogy a dánoknál milyen általánosan bevett szöveg, hogy mennyire fejlett meg gazdag ez az ország, meg mennyire jól élnek ők, de hát ez van, tényleg gazdag ország és tényleg kevés hely van a világon, ahol jobban élnek az emberek, ez a szerencsés helyzet pedig sok mindenre kötelez, szerintem az lenne a fura, ha álszerénységből úgy tennének, mintha nem létezne.

Ja, és király poszt, király poszt! :)

corevalues · http://www.uveg3d.hu 2008.11.06. 20:25:28

nick grabowski:
Egy szot sem ertek abbol, amit irsz. Nyelvtanilag sem talalok benne fogodzot. Kerlek, magyarazd meg, tanulni szeretnek, okosodni! Elmem nyitva uj infok es meglatasok befogadasara! A linket pedig varom!

julcsikadaania:
elgondolkoztatott melyen, amit mondasz a nemzeti "buszkesegtudatrol" (asszem feltalaltam egy uj szot. ? vagy mi...) Igazad van.
Mondhatnank, mi, magyarok, hogy mi milyen sokat dolgozunk, milyen sokat adozunk, milyen koran halunk, milyen keveset keresunk, csodalatosan gazdag a kulturank es a nyelvunk - igaz nemzeti legendariumunk tele van tragediakkal, vesztett haborukkal, s nemzeti nyelvunket a vilagon senki mas nem beszeli.
Viccet felreteve: ertem amit mondasz es egyetertek vele.

julcsikadaania 2008.11.07. 16:49:36

Nohát, nagyon örülök, hogy a zagyva szövegemből ki lehetett olvasni a lényeget. :)
Ja, és elfelejtettem a múltkor, hogy különösen is tetszett, hogy a bejegyzés nem Barack Bácsiról, hanem McCainről szól. És nem azért, mert a neve MCC-vel kezdődik, hanem mert az ő szereplése legalább annyira, hanem méginkább érdekes volt. Csak így tovább!

gyozo 2008.11.09. 22:54:44

Barack Obama: aki az interneten nyerte meg a választást
www.hwsw.hu/oldal.php3?cikkid=1059&oldal=1

Egy cikk arról, hogyan használta a kampányban a netet Obama. Elég jól.

corevalues 2008.11.10. 08:45:09

webisztan.blog.hu/2008/11/09/a_google_vezetoje_nemet_mondana_obama_felkeresere

Még egy adalék az előzőhöz: Eric Schmidt marad a Googlenél, köszöni szépen.

gyozo 2008.11.10. 17:54:14

Hát én is maradnék. Bolond lenne átvenni ezt a csődtömeget.

corevalues 2008.11.10. 18:26:38

A stratégia Obama győzelme mögött:
adage.com/article?article_id=132357

nick grabowski · http://fpa-mcc.blog.hu 2008.11.12. 15:34:02

kommentből pont a bejegyzésből kimásolt rész tűnt el :S

"Amitől viszont híg agygyulladást kapok és felháborít egészen, az amikor ezt a fordulatot használják (Obama és McCain is megtette): United States of America - the gratest country on Earth. This is the greatest country on Earth."

Dunham meg asszem itt van: www.youtube.com/watch?v=5cx6lfKcNXw
süti beállítások módosítása